Hvad er en IP-adresse?

Artikler feb 5, 2021

En IP-adresse er kort forklaret en unik kode som består at en lang række tal og punktummer, og som bruges til at identificere dit apparat, når du har tilkoblet det til internettet. Det kan f.eks. være via det mobile netværk eller via en bredbåndsforbindelse. IP betyder ”Internet Protocol”, så du kan betragte IP-adresse som en form for online adresser, som viser hvor en specifik enhed befinder sig og hvor data skal sendes hen.

 

Hvordan finder jeg min IP-adresse?

 

Din IP-adresse er ikke konstant tydeligt fremme for dig, så du vil typisk ikke hele tiden vide hvad præcist din IP-adresse er. Hvis du står i en situation hvor du gerne vil vide hvad din IP-adresse er, kræver det derfor at du lige gør en lille smule for at finde ud af det. Du kan dog hurtigt og nemt besøge hjemmesider, hvis funktion bare er at vise dig hvad din IP-adresse er. Her kan du f.eks. google ”Hvad er min IP-adresse?” og så vil du hurtigt finde ud af præcist hvad din IP-adresse er.

 

Hvem kan se min IP-adresse?

 

Først og fremmest kan din internetudbyder altid se præcist hvad din IP-adresse er. Det betyder også, at din IP-adresse på en måde fungerer som et ”digitalt spor” der gør at din internetaktivitet hele tiden kan spores direkte tilbage til dig. Via din IP-adresse kan din internetudbyder se præcis hvad du foretager dig på internettet, hvilke hjemmesider du har besøgt, og hvilke hjemmesider du aktivt har foretaget dig noget på. Du kan dog skjule din IP-adresse og internetaktivitet når du er på nettet ved at bruge en VPN-tjeneste. Med en VPN-tjeneste bliver der oprettet et helt sikkert internet til dig, som ikke kan hacke, spore eller følge med i, da VPN-tjenesten oprettet en server til dig, som du så vil få adgang til internettet igennem. På den måde kan du være helt sikker på, at ingen andre end dig selv ved hvad du foretager dig på nettet. Derfor kan det også være en god ide at gøre brug af et VPN, da det øger din online sikkerhed betydeligt meget. Det giver dig også muligheden for at skjule din geografiske placering, hvilket også kan være super gavnligt og fordelagtigt.

 

Hvordan skjuler jeg min IP-adresse?

 

Når du benytter dig af internettet, er det selvfølgelig meget vigtigt, at du er ekstra opmærksom på din online sikkerhed. Derfor er det altid en meget god ide, at vide helt præcist hvad en IP-adresse er, hvad den kan, og hvordan du kan sikre din online anonymitet. Den nemmeste og typisk mest effektive måde at skule sin IP-adresse på er altså ved at gøre brug af en VPN-tjenestem som kan hjælpe dig med at sløre hele din IP-adresse. I bund og grund er det bare meget vigtigt, at du har en forståelse for hvordan du kan blive eksponeret, uden du ønsker det, når du bruger internettet.

 

af admini