Betonjunglens underjordiske labyrint

Artikler nov 7, 2022

Hvis man har vandret rundt på den københavnske vestegn, så skal man ikke gå mange meter, før man opdager de mange højhuse og lejlighedskomplekser. Det er det, mange i daglig tale kalder for betonjunglen, og det er sjældent ment positivt. Det er det dog i dette tilfælde, og ingeniørarbejdet, der har lagt grund til alle disse kolossale bygninger, er intet mindre end mesterligt.

 

Byg op, byg ned

Man kan hurtigt få hold i nakken, når man står ved siden af de imponerende mastodonter i beton og forsøger at kigge op på øverste etage af ejendommen, men det vi ikke ser udefra, er arbejdet, der foregår under jorden. Vi kan se, hvordan bygningen forsøger at skygge for solen, men det er kun halvdelen af det imponerende arbejde, der ligger bag konstruktionen.

 

Underjorden har ingeniører og kloakmestre haft gang i det helt store kloakeringsarbejde, da de har skulle indsætte kloakker og rør, der kan holde til hundredvis af mennesker på et relativt begrænset område. Husk derudover på, at mange af disse højhuse blev grundlagt kort tid efter Anden Verdenskrig, og teknologien var en anden dengang. Der er derfor løbet meget vand igennem årene og endnu mere skidt igennem kloakkerne på Vestegnen siden hen, og hvis du derfor bor i en af byerne vest for København, så husk at få lavet kloakservice Glostrup, Brøndby, Hvidovre, eller hvor du nu bor.

 

Historien og Vestegnen

I årene efter Anden Verdenskrig begyndte folk at flytte ud af brokvartererne i København. De ville ud til frisk luft og natur i stedet for at være fanget i tredje baggård i en mikroskopisk lejlighed uden eget bad. De flyttede derfor i stor stil ud på Vestegnen, der på daværende tidspunkt var små landsbyer, men dette gjorde et flok driftige borgmestre hurtigt noget ved.

 

Borgmestrene på Vestegnen fik hurtigt sat gang i disse store boligprojekter, hvor arbejderklassen kunne få forhold som aldrig før. En lys toværelses lejlighed med eget bad, lød som en umulig drøm for mange kun få år inden, men nu var det en realitet. Børnene havde store parker og grønne fodboldbaner, og forældrene skulle ikke være bekymret for, hvem de stødte på, når de gik hjem fra skole.

 

Især muligheden for eget toilet og bad, var en af de helt store grunde til, at mange mennesker flyttede ud til de byer, der i dag har ændret sig markant fra, hvad de var engang. I dag er det i stor stil stadig arbejderklassen, der bor i højhusene, men opfattelsen af dem har taget en voldsom drejning. Hvad der engang var muligheden for at komme væk fra mørke København, er i dag blevet noget en stor del af befolkningen ikke vil kendes ved. Det er i bund og grund trist, og måske kan opfattelsen ændre sig en smule, hvis man tænker på, hvor imponerende bygningerne er i forhold til, hvornår de blev bygget og grunden til det.

af admini